Unleash the Archers

posted on 24 Sep 2011 23:19 by rebirthera in Band-of-the-Week
 
วงเอกตรีมเพาเวอร์เมทัลหน้าใหม่จากแคนาดาที่ผสมผสานความเป็นเพาเวอร์เมทัลเข้ากับดนตรีแขนงอื่นอย่างเมโลดิก เดธ แธรช และเมทัลคอร์ จนออกมาเป็นสไตล์เฉพาะตัวที่ไม่แคร์ใคร บัดนี้เราได้ส่งคำถามไปให้พวกเขา เพื่อให้สำหรับคนที่ืชื่นชอบได้ลองอ่านแนวคิดของการสร้างงานและแวดวงในแคนาดา ถ้าพร้อมแล้วเิชิญอ่านได้เลย
 
Q : ก่อนอื่นเลยช่วยแนะนำตัวเองให้กับแฟนเพลงเมทัลชาวไทยหน่อยครับ เ้สียงตอบรับของอัลบั้มล่าสุดเป็นอย่างไรบ้าง
 
UTA : สวัสดีครับ ไทยแลนด์ พวกเราตื่นเต้นมากๆที่คุณรู้จักพวกเราด้วย เราไม่ได้รับการติดต่อจากสื่อต่างประเทศมากนัก เราไม่รู้เลยว่าเสียงตอบรับของพวกเราเป็นอย่างไรบ้าง ใครจะนึกล่ะว่ามีคนจากเอเชียตะวันออกเฉียงใต้รู้จักงานของพวกเราด้วย
 
Q : ผมได้ดูมิวสิควิดีโอเพลง Dawn of Age แ้ล้วนะ ผมว่าแม่งตลกโคตรๆเลยว่ะ นี่เป็นมิวสิควิดีโอตัวแรกของคุณเลยหรือเปล่า แล้วทำไมมันถึงเป็นเนื้อเรื่องเกี่ยวกับการไปตั้งแคมป์ แทนที่จะเป็นเรื่องนักรบดาวเกราะซึ่งเป็นคอนเซปในอัลบั้มคุณ
 
UTA : Dawn of Age เป็นมิวสิควิดีโอตัวแรกของพวกเรา เราต้องการทำมิวสิควิดีโอที่นำเสนอเรื่องราวของแคนาดาฝั่งตะวันตกน่ะ ซึ่งการไปตั้งแคมป์และตัว Sasquatch (บิกฟุต) มันเป็นอะไรที่เฉพาะสำหรับฝั่งตะวันตกของแคนาดาจริงๆ มันก็คงเจ๋งนะถ้าเราทำมิวสิควิดีโอที่เกี่ยวกับดาบเกราะหรืออวกาศ แต่แม่งคงทำยากน่าดูว่ะ เพราะมันคงต้องใช้เงินมากแน่ๆ และนายก็คงรู้ว่าวงเราจน ฮ่าๆๆ และถ้าเกิดเราทำมิวสิควิดีโอที่มีเนื้อหาตามเนื้อเพลงมันก็คงเป็นการปิดกั้นจินตนาการของผูฟ้ังในการตีความด้วย
 
 
Q : ทำไมถึงเลือก Dawn of Age เป็นซิงเกิลแรกล่ะครับ ผมว่าเพลงีน้มันค่อนข้างต่างจากเพลงอื่นในอัลบั้มเยอะนะ ทำไมไม่เลือกเพลง Daughters Of Winterstone ที่มันน่าจะสื่อถึงวงคุณได้ดีกว่าล่ะ
 
UTA : Dawn of Ages เป็นเพลงที่ถุกเขียนขึ้นมาเพื่อเป็นซิงเกิลโดยเฉพาะน่ะ เราต้องการเพลงที่เร็ว ติดหู และน่าจดจำ ตอนที่เราเขียนมัน เราก็มีไอเดียในการทำมิวสิควิดีโอไปพร้อมๆกันด้วย เพลง Daughters Of Winterstone ก็น่าจะสามารถทำเป็นมิวสิควิดีโอได้ด้วยเหมือนกัน แต่เราต้องการให้ซิงเกิลแรกมันแสดงถึงพัฒนาการจากงานชุดก่อนด้วย ดังนั้นผมว่า Dawn of Ages เป็นเพลงที่เหมาะแล้วล่ะ
 
Q : อัลบั้ม Demons Of The AstroWaste แตกต่างจากงานชุดที่แล้วของคุณอย่างไรบ้างครับ
 
UTA : อัลบั้มชุดนี้มันเหมือนยำใหญ่วัตถุดิบต่างๆของพวกเราเข้าด้วยกันน่ะ รวมทั้งเราต้องเขียนให้เป็นเพลงที่ซับซ้อนและน่าจดจำด้วย อัลบั้มนี้มีไดนามิคกว่างานชุดก่อน มีความลึกล้ำในการเขียนและเนื้อเพลง เป็นอัลบั้มที่แสดงให้เห็นตัวตนของเราที่ชัดเจนกว่าุชดก่อนและที่สำคัญการทำงานที่เป็นมืออาชีพขึ้นด้วย
 
 
Q : คอนเซปเบื้องหลังการทำงานใน Demons Of The AstroWaste คืออะไรครับ
 
UTA : คอนเซปของอัลบั้มนี้เกี่ยวกับอนาคตอันไกลโพ้น เป็นเรื่องราวเกี่ยวกับทหารผู้กวัดแกว่งดาบของเขาในดวงดาวรกร้าง แต่ดาบได้ยึดจิตวิญญาณของเขาจนกลายเป็นปิศาจที่น่ากลัวที่สุดในจักรวาล แต่ละเพลงพูดถึงการต่อสู้ของเขาน่ะ
 
Q : และเป็นอีกครั้งที่คนเขียนปกในอัลบั้มนี้คือศิลปินที่มีชื่อเสียงอย่าง JP Fournier คุณติดต่อเขามายังไงครับ แล้วทำไมถึงเลือกใช้บริการของเขาอีกล่ะ
 
UTA : เราคุยกับเขาผ่านทาง Myspace น่ะ คือเราชอบอาร์ตเวิร์กที่เขาทำให้กับวง DragonForce ในชุด Valley of The Damned มากๆเลย เราเลยอีเมลไปหาเขา ซึ่งกลายเป็นว่าเขาก็ชอบเพลงของเราด้วย จึงได้ร่วมงานกันไงล่ะ การได้ทำงานกับเขาเป้นครั้งที่สองเป็นสิ่งที่เยี่ยมมากเพราะเป้นการพัฒนาคอนเซปและตัวตนของเราให้ชัดเจนขึ้นด้วย
 
 
Q : ทำไมคุณถึงตัดสินใจทำงานกันเองโดยไม่พึ่งสังกัดล่ะ เอาจริงๆคุณอยากเซ็นสัญญากับสังกัดไหนมากทีุ่สดครับ
 
UTA : ฮ่าๆๆๆ จริงเราไม่ได้ตัดสินใจทำงานโดยไม่พึ่งาสังกัดหรอก เพียงแต่ว่ายังไม่มีสังกัดไหนสนใจงานของพวกเรามากกว่า ฮ่าๆๆ เคยมีสังกัดเล็กๆติดต่อเรามาเหมือนกัน แต่ส่วนมากแล้วสิ่งที่สังกัดพวกนั้นทำได้ พวกเราก็ทำได้ด้วยตัวเองเหมือนกัน เอาเป็นว่าเราทำงานภายใต้สังกัดของเราเองดีกว่าและก็หวังว่างานของเราจะได้ัรับการจัดจำหน่ายไปในหลายประเทศทั่วโลก ซึ่งสังกัดที่ผมอยากร่วมงานด้วยจริงๆคงจะเป็น Nuclear Blast น่ะ แต่เอาจริงๆ สังกัดไหนก็ได้ ติดต่อเรามาเหอะ ฮ่าๆๆ
 
Q : เพลงของพวกคุณมีการผสมผสานดนตรีหลายแขนงมาก อะไรคืออิทธิพลหลักของคุณครับ แล้วคุณยังนิยามตัวเองว่าเป็นวงเพาเวอร์เมทัลหรือเปล่า
 
UTA : ใช่ ในอัลบั้มนี้เราพยายามโฟกัสที่ความเป็นเพาเวอร์เมทัลให้มากที่สุดเลย ส่วนอัลบั้มที่แล้วผมอยากเรียกว่ามันเป้นเมโลดิกเดธซะมากกว่า ซึ่งผมคิดว่าถ้าออกอัลบั้มหน้าตัวงานมันก็น่าจะเป็นเพาเวอร์เมทัลเพิ่มขึ้นอีกนะ
 
Q : ผมเป็นใน Profile ของพวกคุณ คุณเคยเล่นกับวงหลายแนวมากๆอย่าง Kataklysm, Dismember, Toxic Holocaust, 3 Inches of Blood, Augury และ Stratovarius ซึ่งแต่ละวงถือว่าเล่นกันคนละแนวเลยทีเดียว ช่วยเล่าให้ฟังเกี่ยวกับการเล่นโชว์ร่วมกับพวกเขาหน่อยได้มั้ย
 
UTA : มันเป็นเรื่องเยี่ยมมากที่ได้ร่วมเวทีเดียวกับพวกเขา ผมหมายถึง คุณได้เล่นต่อหน้าแฟนเพลงของวงเหล่านั้น รวมถึงได้พูดคุยหรือดื่มไปกับพวกเขา
 
 
Q : ถามต่อจากคำถามเมื่อกี้นะ คุณได้เล่นต่อหน้าแฟนเพลงหลายกลุ้่มมากๆไม่ว่าจะเป็น เดธเมทัล ไปจนถึงเพาเวอร์เมทัล เคยมีครั้งไหนที่ไปเล่นแล้วไม่ได้รับเสียงตอบรับบ้างมั้ย เพราะแฟนเพลงพวกนั้นอาจจะไม่เข้าใจสไตล์ที่พวกคุณเป็นน่ะ
 
UTA : ฮ่าๆๆๆ จะบอกว่าเราก็เป็นห่วงเรื่องพวกนั้นเหมือนกัีนว่ะ โดยเฉพาะอย่างยิ่งอัลบั้มใหม่ของเรานี่เพราะว่าแม่ง......อืม ยังไงดีล่ะ แฮปปี้ขึ้นหรอ ฮ่าๆๆ ผมจำได้ว่าตอนที่เราเล่นเปิดให้ Kataklysm เราอยู่ในแคนาดาฝั่งตะวันออก ซึ่งไม่ใ่ชถิ่นของพวกเราเลย ซึ่งที่ันั่นไม่มีใครรู้จักหรือเคยฟังเพลงของพวกเราด้วย ตอนนั้นพวกเราก็คุยๆกันและเตรียมใจว่ามันคงออกมาแย่แล้วล่ะ แต่ดันกลายเป็นว่าคนดูชอบเพลงของพวกเราซะงั้น อาจจะเป็นเพราะว่าเพลงของพวกเราก็มีความเป็นเดธเมทัลอยู่มากเหมือนกัน ซึ่งวันนั้นเราก็รอดตัวไป อืมม ที่ผ่านมาผมยังไม่เคยเจอโชว์ไหนที่คนดูแม่งไม่เก็ตเพลงของพวกเราเลยนะ ก็หวังว่าอย่าให้มีเลยแล้วกัน ฮ่าๆๆๆ
 
Q : แวดวงเมทัลในแคนาดามีความน่าสนใจมากนะ เพราะว่าที่ันั่นมีวงดนตรีเยี่ยมๆและสไตล์แปลกอยู่เยอะไปหมด ไล่ตั้งแต่ Annihilator, Voivod, Kataklysm, Cryptopsy, 3 Inches of Blood, Into Eternity และแน่นอนว่า Unleash the Archers ก็เป็นหนึ่งในวงที่เล่นได้แปลกดีด้วย มีวงเจ๋งๆในแคนาดาที่โลกยังไม่รู้จักอีกมั้ย คุณคิดว่าทำไมวงจากแคนดาถึงมีซาวนด์ที่แตกต่างจากวงที่อื่นในโลกล่ะ
 
UTA : มีวงโฟลคเมทัลแจ่มๆในแคนาดาเยอะเหมือนกันนะอย่าง Eye of Odin ก็เป็นวงที่ผมชอบมากเหมือนกัน ลองเข้าไปดูตามลิงค์นี้สิ http://eyeofodin.ca/ ผมก็ไม่รู้เหมือนกันว่าทำไมแคนาดาถึงมีวงแปลกๆอยู่เพียบ อาจจะเพราะว่าแคนาดาเป็นประเทศที่ใหญ่ และแต่ละรัฐของเราก็ค่อนข้างเป็นเอกเทศกัน ถ้าคุรได้ลองไปตามที่ต่างๆของแคนาดา ก็จะเจอวงพื้นเมืองประจำถิ่นนั้นเต็มไปหมด ซึ่งอาจจะมีวงแปลกๆซ่อนอยู่ก็ได้
 
Q : สุดท้ายแล้ว ผมขออวยพรให้พวกคุณประสบความสำเร็จ และขอบคุณมากที่ให้สัมภาษณ์กับทาง Rebirth Era
 
UTA : ขอบคุณที่ใหัความสนใจพวกเรา และอย่างลืมแอด Facebook ของเราด้วย www.facebooks.com/unleashthearchers แล้วถ้าม๊โปรโมเตอร์ในไทยคนไหนสนใจเราก็ติดต่อมาได้ที่ info@unleashthearchers.com  ล่ะ
 
 
 
English Version

Q : First of all, Can you introduce yourself to a metalhead in Thailand. How was a reception from your previous album?

UTA: Hello Thailand! We're so stoked to hear that people over in your neck of the woods are listening to UTA. We didn't get a ton of press outside of Canada for the last record so I'm not sure how popular it was in South East Asia, who knows though.

 

Q : It’s funny to see Dawn Of Ages music video on youtube. Is this your first music video? Why did you decide to shot MV about camping? Why not be a story about warrior or album concept?

UTA: Dawn of Ages was our first video for sure. We wanted a video that really represented the west coast of Canada and had that distinctive feel. Camping and Sasquatch are about as 'west coast Canada' as you can get. I mean, it would have been sweet to do a scene-for-scene reenactment of a song but having an album about space and magical swords makes it difficult to do that and have it look good without spending a lot of cash, and god knows we don't have a lot of cash. Also, if we act out an interpretation of the lyrics for a video it sort of limits the listeners personal creative interpretation of the song.

 

Q : Why did you choose Dawn of Ages as the first single? For me, I think this song has a simple structure if compare to other songs in the album.  Why don’t you choose the song that more complex and represent Unleash the Archers mixing style such as Daughters Of Winterstone?

UTA: Dawn of Ages was specifically written to be a "single" for the band. We wanted it be quick, catchy, memorable and upbeat and as we we're writing it we had the whole idea of a music video in our heads. Daughters would make a great video too, but we wanted the first single off the new record to really show the progression from the sound on the last album to this album, and Dawn of Ages does that really well.

 

Q : How does Demons Of The AstroWaste differ from your previous release?

UTA: The last album was sort of "look at all the difficult stuff we can play all the time" type of approach to writing, this album is more of a "look at how we can write a well structured and memorable song" approach. Basically there are a lot more dynamics, a lot more depth in the writing and story telling, and generally more focused understanding of who we are as a band and what type of music we want to play. Just a more mature record altogether.

 

Q : What is a concept behind Demons Of The AstroWaste?

UTA: The new album is a concept piece set in the distant future, telling the story of a mercenary who happens upon a sword on a long abandoned planet.  The sword corrupts his soul and makes him not only the most evil being in all the universe, but also the most powerful.  Each song describes a different chapter in his battle with the man he was, and the man the weapon has created.

Q : Once again artwork was done by JP Fournier. How did you contact him? Why did you decide to use his artwork for a second time?

UTA: We just tracked him down via MySpace when we were doing the last album. We had really liked the art on Dragonforce's "Valley of The Damned" and were like "why don't shoot him an email and see if he's into working with us?" As it turned out, he liked our music and was more than happy to work with us on both of these albums. Going with a him a second time was great because now we're starting to get a continuous theme going. There is now a specific look and style to a UTA album.

Q : Why did you decide to work on your own without label support? If there’s a label want to sign UTA, who do you want to sign with ? 

UTA: Haha we have not decided to work without a label, it more the case that we haven't really had any offers from any sort of larger labels. The offers that we have had have been from smaller labels and for the most part we can do everything they can do on our own. That being said we are in works with one smaller label now to hopefully get some distribution going on a global scale. If we we're to sign with a major, I think we would fit well with a lot of Nuclear Blast bands but really we would sign with anyone if the offer was right ;)

 

Q : Your music is a combination of many metal genres. Which genre has a main influence on UTA? Do you considering yourself as power metal band?

UTA: Yeah, on this album we we're really trying to push the Power metal side of things. The last album I would call more of a Melodic Death Metal record but I think things are just going to get more Power metal as we go forward.

 

Q : I saw in your profile that you shared some stages with many big bands such as Kataklysm, Dismember, Toxic Holocaust, 3 Inches of Blood, Augury and Stratovarius. Can you tell us about playing with them? Cause some bands are considered “legend” such as Kataklysm, Dismember, and Stratovarius.

UTA: It's always killer to share the stage with a big band. I mean you get to be exposed to their fans, you get to hang out with them and meet them and stuff and usually it leads to some opportunity that wouldn't have happened without that kind of exposure.

 

Q : According to previous question, it seems that you really can get along and play with many metal fan groups, from Death Metal until Power Metal. Is there a problem on stage when people really don’t understand your music since they don’t listen to UTA style at all.

UTA: Haha we're always worried about that, especially with this new record cause its a little bit... umm ... happier. I remember when we were opening for Kataklysm we were in Eastern Canada (a long way from where we live) and didn't have a ton of fans there and while we were watching everyone pile into the venue we were all sort of thinking "this might not go well." As it turned out though, people really liked our set and I think it was actually a welcome style change given that all the other opener bands on the bill we're just straight up death metal bands. That's usually how it goes too, regardless of the style of the other bands on the bill we've never really had a show where people obviously didn't want us playing ... which is good haha.

 

Q : Canada has an interesting scene for many years. There’s a lot of great band that sound so different from US band or any where in the world. From Annihilator to Voivod to Kataklysm to Cryptopsy to 3 Inches of Blood to Into Eternity and now Unleash the Archers !! What more can Canada give to the world? Any interesting strange metal band in Canada that you want to introduce? Why do you think Canada has so many bands that sound totally strange to anywhere in the world?

UTA: There are a lot of pretty decent folk metal bands coming out of Canada these days. Eye of Odin is one of my favorites and definitely worth checking out (http://eyeofodin.ca/). I have no idea why Canada has so many unique bands. Maybe its because the country is so effing huge and its like each province is an isolated country in and of itself. When you tour from coast to coast it so awesome to see the style of the local bands change from region to region, there really is a huge amount of diversity here.

 

Q : Finally, we wish Unleash the archers to have a fortune in the future. Any last word you want to say to people in Thailand

UTA: Thanks for taking the time to check us out and make sure to add us to facebook (www.facebooks.com/unleashthearchers) so you can stay up to date with all the band's happenings. Also, if there is a promoter out there in Thailand who likes us and thinks they could book a successful 20-30 date tour they should contact us at info@unleashthearchers.com  Thanks guys!

Comment

Comment:

Tweet

Recommend