Electrik Dynamite

posted on 24 Sep 2011 23:18 by rebirthera in Band-of-the-Week
 
วงเฮฟวี่เมทัลหน้าใหม่ไฟแรงจากออสเตรเลียกับการแต่งกายที่ออกไปทาง Glam Metal แต่ดนตรีของพวกเขากลับเป็นร่างจำแลงของ Iron Maiden นี่คือวงที่มาแรงสุดๆจากบ้านใกล้เรือนเีคียงอย่างออสเตรเลีย คราวนี้เราจึงสัมภาษณ์มือคีย์บอร์ดสาวสวยอย่าง Cougar ซึ่งจะมาตอบคำถามเราเกี่ยวกับความเป็นไปของวง Electrik Dynamite นั่นเอง ถ้าพร้อมแล้วก็หาอ่านกันได้เลย
 
Q : ก่อนอื่นเลย ช่วยแนะนำตัวเองให้กับเมทัลเฮดชาวไทยหน่อยสิครับ ก่อนที่พวกคุณจะมารวมตัวกันเป็น Electik Dynamite พวกคุณเคยเล่นกันในวงอื่นมาก่อนหรือเปล่า
 
Cougar : พวกเรารวมตัวกันเป็น Electik Dynamite มาตั้งแต่ปี 2007 แล้วละ ซึ่งมันก็มีการเปลี่ยนแปลงไลน์อัพอยู่บ่อยครั้ง ซึ่งไลน์อัพที่คุณเห็นในตอนนี้ลงตัวมาตั้งแต่ช่วงกลางปี 2010 แล้ว ซึ่งชั้นมั่นใจนะว่าไลน์อัพนี้มันเจ๋งพอที่จะออกไปถล่มโลกใบนี้ดี ฮ่าๆๆ ก่อนหน้านี้เราแต่ละคนก็มาจากวงที่แตกต่างกันไปไม่ว่าจะเป็นพังค์ สกรีมโม แธรช หรือเดธเมทัล แต่สุดท้ายเราก็ลงความเห็นกันว่าจะเล่น 80's Metal ซึ่งเราคิดว่าเพลงของเราเต็มไปด้วยกีตาร์อันทรงพลัง ความสนุกแบบปาร์ตี้ร็อค และท่อนฮุคที่ทรงพลัง
 
 
Q : ตอนที่ผมเห็นอิมเมจพวกคุณครั้งแรก ผมก็คิดว่าพวกคุณต้องเป็นประเภทวง Glam Metal แน่ๆเลย แต่พอได้ฟังแล้วกลับรู้สึกว่าเพลงของพวกคุณมันหนักหน่วงกว่าความเป้น Glam เยอะเลย ทำไมถึงแต่งตัวกันแบบนี้ว่ะ
 
Cougar : ชั้นคิดว่ามันไม่ใ่ชการตัดสินใจกันภายในวงว่าเราจะแต่งตัวกันแบบนี้นะ เราไม่เคยคิดว่าจะต้องแต่งตัวแบบนี้เพื่อเล่นดนตรีแบบนี้เลย สำหรับชั้นนะ การแต่งตัวของเรามันไม่เกี่ยวข้องกับเพลงที่เราเล่นเลย พวกเราแค่แต่งตัวกันตามที่พวกเราชอบและก็แต่่งกันแบบนี้จริงๆ ถึงแม้ว่าทิศทางการแต่งตัวของพวกเราจะไปในแนวทางเดียวกันแต่ถ้าสังเกตดีๆ ทุกคนในวงก็มีเอกลักษณ์ แต่รู้สึกว่ามันเป็นเรื่องไร้สาระที่หลายคนจัดประเภทดนตรีของเราว่าเป็น Glam Metal ทั้งที่พวกเขายังไม่ได้ฟังมันเลยด้วยซ้ำ แต่อาศัยจากการแต่งตัวของเราแต่ไม่ใ่ชว่าพวกเราจะไม่ได้ัรับอิทธิพลจากวง Glam เหล่านั้นมานะ มันแค่อิทธิืพลเฉยๆ ไม่ใช่การทำเทียมเลียนแบบ
 
Q : ใช่ ผมว่าเพลงของพวกคุณมันไม่แกลมเลย แต่มันออกไปทาง Iron Maiden มากๆ พวกเขามีอิทธิพลต่อคุณมากเลยหรือเปล่า
 
Cougar : ใช่แล้ว Iron Maiden คือวงที่มีอิทธิพลต่อเราสุดๆ ถ้าไม่ีมพวกเขาก็ไม่มีพวกเรา ฮ่าๆๆ พวกเขาคือวงเมทัลที่เจ๋งที่สุดในโลก ขอโทษที่ออกนอกหน้านะ ก็หนูเป็นแฟนพันธุ์แท้พวกเขานี่นา ฮ่าๆๆ สิ่งที่เราคล้าย Iron Maiden คือโครงสร้างของริฟฟ์กีตาร์ เบส และกลอง แต่คงไม่บอกว่าเราซาวนด์เหมือน Iron Maiden แต่มันเป็นอิทธิพลมากกว่า เหมือนกับเรากำลังแสดงความเคารพให้กับความยิ่งใหญ่ของพวกเขา และจริงๆชั้นว่าเราค่อนข้างมีสไตล์ของตัวเองที่สดใหม่พอสมควรในงานชุดใหม่นะ
 
 
Q : ผมได้ยินว่าคุณได้อิทธิพลมาจากวงเมทัลคอร์รุ่นใหม่ๆอย่าง A7X, Trivium หรือ Bullet For My Valentine ด้วย แต่เท่าที่ผมฟังนะ ก็แทบไม่รู้สึกถึงตรงนั้นเลยว่ะ ช่วยบอกได้มั้ยว่าวงพวกนี้มีอิืทธิพลต่อพวกคุณอย่างไร
 
Cougar : เป็นคำถามที่ดีนะ ใช่เลยเมื่อคุณได้ฟังเพลงของพวกเรา คุณก็จะรู้สึกได้เองว่าเราไม่ไ่ด้มีอิทธิพลจากวงพวกนั้นเลย แต่ชั้นว่าการเปรียบเทียบมันเกิดจากคุณภาพของโปรดักชั่นและไลฟ์โชว์ที่ดึงแฟนๆกลุ่มเดียวกับพวกเขามากกว่า
 
Q : ทำไมถึงตัดสินใจใช้ชื่อเป็นนามแฝง แทนชื่อจริงล่ะครับ แล้วสมาชิกแต่ละคนเอานามแฝงมาจากไหนกันหรือ
 
Cougar : นามแฝงของเราทุกคนมาจากหนังเรื่อง Top Gun น่ะ ชั้นคิดว่ามันคงเจ๋งดีถ้าพวกเราใช้นามแฝง และเป็นการสดุดีหนังเรื่องเยี่ยมจากยุค 80's ด้วย ฮ่าๆๆ
 
 
Q : เสียงตอบรับเกี่ยวกับอัลบั้มใหม่ของพวกคุณเป็นอย่างไรบ้าง
 
Cougar : ที่ผ่านมา เสียงตอบรับก็เยี่ยมมากๆ งานเปิดอัลบั้มของพวกเราก็จัดขึ้นที่บ้านเกิด Melbourne ออสเตรเลีย ที่คลับชื่อ House of Rock เมื่ออาทิตย์ก่อน งานนั้นคนเยอะมากเลย น่าจะมีประมาณ 800-900 คน อัดแน่นกันเข้าไป ต่างชูหมัดขึ้นไปบนฟ้าแล้วก็ร้องเพลงของพวกเรา ต้องบอกเลยว่ามันเป็นสิ่งที่เยี่ยมที่สุดที่เราเคยทำมาเลยว่ะ ชั้นยิ้มดีใจมากๆจนวันรุ่งขึ้นปวดหน้าไปหมด ฮ่าๆๆ ฟีดแบกจากแฟนๆก็เี่ยี่ยมมากสำหรับอัลบั้มชุดใหม่ ส่วนรีวิวก็เยี่ยมกว่าที่เราคิดเอาไว้ด้วย แต่คิดว่ามันก็ยังเร็วไปที่จะบอกว่า Hair. Denim. Sex. Metal ประสบความสำเร็จหรือเปล่านะ เพราะมันเพิ่งออกมาไม่กี่เดือนนี้เอง แต่เราก็ภูมิใจกับมันมากๆเพราะเราทำงานหนักบันทึกเสียงมันมาหนึ่งปีเต็มๆ ผลตอบรับดีๆจากทุกคนเป็นเชื้อเพลิงให้เราทำงานให้หนักขึ้นต่อไป
 
Q : อันนี้ผมขอถามคุณนะ Cougar รู้สึกอย่างไรกับการเป็นผู้หญิงเพียงหนึ่งเดียวในวง
 
Cougar : เจ๋งน่ะสิ ฮ่าๆๆ การเป็นผู้หญิงคนเดียวในวงร็อคมันทำให้เราได้สิทธิพิเศษด้วย แต่สำหรับชั้นนะก็ไม่ไ่ด้รู้สึกแปลกแยกอะไรเท่าไหร่ และคิดว่าคนอื่นในวงก็ไม่ได้รู้สึกว่าชั้นแตกต่างจากพวกเขาด้วย ฮ่าๆ แต่สิทธิพิเศษอย่างที่บอกมันก็เป็นเรื่องงี่เง่าทั้งนั้นเป็นต้นว่า ชั้นไม่ต้องแบกแอมป์กีตาร์หรืออุปกรณ์กลองต่างๆขึ้นไปบนเวที เพราะว่าชั้นตัวเล็กเกินกว่าจะแบกมันไหว ฮ่าๆๆ
 
 
Q : อนาคตของ Electrik Dynamite เป็นอย่างไรบ้าง
 
Cougar : ครองโลกน่ะสิ ถามได้ ฮ่าๆๆ แฟนของเราในอนาคตคือการจำหน่ายอัลบั้มในประเทศอื่นๆนอกจากออสเตรเลีย โดยอาจจะเริื่มจากญีปุ่่นหรือประเทศในเอเชียก่อนที่จะกระจายมันไปในโซนยุโรปและอเมริกา และก็หวังว่าจะได้ออกทัวร์ในประเทศอื่นๆบ้างด้วย
 
Q : ผมได้ยินมาว่ากลุ่้มแฟนเพลงของพวกคุณบางส่วนก็เป็นเด็กๆที่ได้ไม่ได้ฟังเพลงเฮฟวี่เมทัลด้วยซ้ำ เลยสงสัยว่าอะไรเป็นจุดดึงดูดให้พวกเขามาชอบพวกคุณล่ะ
 
Cougar : ใช่ มันเป็นเรื่องที่น่าสนใจมาก ถ้าคุณสังเกตพวกแฟนๆของเราที่เดินผ่านประตูของคลับเข้ามา คุณจะเห็นได้จากเสื้อที่พวกเขาใส่ว่าเป็นแฟนเพลงแนวไหน แต่อะไรบางอย่างในตัวพวกเราทำให้มีทั้งกลุ่มแฟนเด็กและผู้ใหญ่สนใจในเพลงของพวกเรา เด็กบางคนก็ไม่ได้ฟังเพลงเฮฟวี่เมทัลเลยด้วยซ้ำก็มี ชั้นว่ามันเจ๋งมากที่โชว์ของพวกเราไม่ได้ลิมิตอยู่แค่กลุ่มคนไม่กี่กลุ่มนะ ทุกโชว์พวกเราเล่นอย่างเต็มที่มาโดยตลอด ชั้นว่าตรงนั้นมันสื่อกับคนที่มาดูโชว์ของพวกเราได้ด้วยนะ
 
 
Q : ในความคิดของคุณ ทำไมคนรุ่นใหม่ถึงหันมาสนใจเพลงเมทัลในยุค 80's เพิ่มมากขึ้น ซึ่งหลายๆคนเติบโตมาจากยุค 90's ซึ่งดนตรีนูเมทัลคือกระแสหลักในตอนนั้น อะไรคือเวทมนต์ของดนตรียุค 80's ครับ
 
Cougar : ชั้นว่าเมทัลมันกลายเป็นเรื่องซีเรียสมากขึ้นเรื่อยๆนะ มีวงดนตรีหลายวงที่ดูเหมือนว่าเขาไม่ได้มีความสุขกับสิ่งที่เขาทำอยู่เลย อย่าเข้าใจผิดนะ การทำงานของ Electrik Dynamite ก็ซีเรียสและจริงจัง เราไม่ใช่วงขำขันที่เล่นเพื่อความโปกฮา เหตุผลที่คิดว่าเด็กรุ่นใหม่ๆสนจเพลงเมทัลในยุค 80's เพิ่มมากขึ้นน่าจะเป้นเพราะ ดนตรีและวิถีชีวิตของเมทัลในยุคนั้นมันเต็มไปด้วยความสนุกสนาน ใครจะไม่ชอบริฟฟ์กีตาร์มันๆ ดนตรีจังหวะสนุกๆและท่อนคอรัสที่สามารถร้องตามไปได้ตลอดล่ะ ส่วนเรื่องเวทมนต์ของยุค 80's ชั้นว่ามันยากที่จะเขียนออกมาเป็นตัวหนังสือนะ นอกจากเรื่องของดนตรีแล้ว ชั้นว่าแนวคิดอีกอย่างของมันคือ หัวขบฎ ประเด็นสำคัญของมันน่าจะเป็นเรื่องของเสรีภาพและวิถีชีวิตที่สืบทอดต่อมาจากยุค 70's คนในยุคนั้นไม่กลัวที่จะทดลองทำอะไรแปลกๆหรือสร้างการแต่งตัวที่แหวกแนวและเป็นเอกลักษณ์โดยไม่สนใจว่าใครจะว่ายังไง มันมีเพียงยุคเดียวแหละที่นักดนตรีร็อคอายุ 20 ต้นๆใส่กางเกงรัดรูป การแต่งหน้าที่หนายิ่งกว่าแม่ของพวกเขา กระโดดแยกขาไปมาบนเวที และกลายเป็นไอค่อนได้เพราะส่งเหล่านั้น ฮ่าๆๆ
 
Q : คุณคิดอย่างไรกับวงอย่าง Black Veil Bride หรือ Escape the Fate ที่แต่งตัวแบบแกลม แต่ดนตรีของพวกเขาไม่ได้เหมือนส่งที่แต่งตัวเลย
 
Cougar : บอกตามตรงนะ ชั้นไม่เคยฟังเพลงของพวกเขามาก่อนเลยด้วยซ้ำ แถมไม่รู้ว่าพวกเขาหน้าตาเป็นยังไงด้วย ฮ่าๆๆ แต่ส่วนมากชั้นจะชอบฟังเพลงเก่าๆมากกว่านะ ดังนั้นพวกวงใหม่ๆก็อาจจะไม่ค่อยรู้จัดเท่าไหร่ แต่ส่วนมากชั้นไม่ค่อยสนใจเท่าไหร่เรื่องเกี่ยวกับการแต่งตัวของวงดนตรีวงนั้นว่ามันเข้ากับซาวนด์ของพวกเขามั้ย แต่ถ้าการแต่งตัวนั้นมันมาจากความชอบของพวกเขาจริงๆ ชั้นก็ว่ามันเป็นสิ่งที่เจ๋งแหละ แต่ถ้าเขาแต่งมันขึ้นมาเพื่อสร้างอิมเมจและยอดขาย ชั้นว่ามันไม่ใ่ช่ความคิดที๋โอเคนัก
 
Q : ช่วยพูดอะไรถึงเมทัลเฮดชาวไทย ที่กำลังอ่านบทสัมภาษณ์ของคุณอยู่ได้มั้ย และก็ขอบคุณมากๆที่สละเวลามาตอบนะ
 
Cougar : ขอบคุณนายมากๆเหมือนกันที่สละเวลามาคุยกับพวกเรา เราหวังว่าจะชอบงานของเราและวันนึงคงได้ไปเหยียบประเทศที่สวยงามของพวกคุณ
 
 
English Version
 

Q : First of all please introduce yourself to Thai metalhead. Before there’s Electrik Dynamite. Did you guys play in other bands before?

Cougar : Electrik Dynamite as a band have been together since around 2007 and survived numerous line-up changes. The current line-up has been set in stone since early to mid 2010 and we believe this lineup to be the perfect equation for world domination! Haha We have all come from different bands of different styles ranging from punk, screamo, thrash, death metal etc but all with a common love for 80s metal and a collective passion to create our own style of guitar driven stadium party rock anthems with powerhouse vocals, huge keyboards and driving bass and drums to boot!

 

 

Q : When I first saw band images, I thought this going to be a glam metal band. But I found out that your music is much heavier than what glam metal does. Why did you decide to dress like this ?

Cougar : I don’t think it was ever really a conscious decision to start dressing the way that we do and there was never an intention to dress a certain way to reflect what kind of music we are playing. If there was we would probably just wear costumes or something. To me, there is no direct relevance really between the way we dress and the music we play. We all just wear the clothes we like and wear day to day, and I think individually peoples own styles are evident as well. Even though the overall look of our band is similar, everyone has their own style and zazz! The way our band looks onstage or in photos is just the way we look. I think it is funny that people initially mistake us for a glam band as many people have done over the years based on our appearance but also sometimes based on our sound. When you compare what we look and dress like and even sound like with any of the big name glam bands of the era, I guess you can say we have drawn influence, but I don’t thinks it is easy to draw a direct comparison in my opinion. Lots of hairspray is definitely a common ground we have and a very large high top sneaker collection between the 6 of us also hahaha

 

 

Q : Some of Electrik Dynamite songs remind me of Iron Maiden. How was Iron Maiden influence on your song writing?

Cougar : Iron Maiden are one of many influences for us. How can they not be, they are one of the best metal bands in the WORLD!!! (haha sorry, I’m a big fan)  I think predominantly what likens us to Iron Maiden is that numerous parts of our songs are made up of harmonied guitar parts driven by strong bass lines and drums. That being said, in terms of listening to our songs, I wouldn’t say that we actually sound like Iron Maiden. There may be times where we draw influence, or pay homage to Iron Maiden or any of the greats that have rocked before us that we admire or draw influence from, but all in all, I think over the last few years, especially since early-mid 2010 we have really found ourselves as a band and created something fresh.

 

 

Q : I heard that you have the influence from some metalcore band like Trivium or A7X. But I think it rarely found in your music. How was those bands have influence on you?

Cougar : Good question! When you see comparisons to bands like Trivium and Avenged Sevenfold it is not really because of the music itself. I think the comparison is more drawn to the level and quality of production put into our recorded music and live shows.

 

 

Q : Why did you use a nickname instead of your real name? Where did each person get a nickname from?

Cougar : All of our nicknames come from the 80’s box office hit Top Gun. We just thought it would be a bit of fun to have nicknames and what better way then to pay homage to an 80’s blockbuster! haha

 

 

Q : How was the reception from your debut album?

Cougar : So far, the reception and feedback has been overwhelming! Our official album launch was held in our home town Melbourne, Australia a few weeks ago at a club called “House of Rock” where we launched to 800-900 people that were squealing, punching the air, jumping around and singing the lyrics back to us. I would say it would have to be the best thing I have ever done ever! I smiled and laughed so much through that set that my face hurt the next day!! Haha Outside of that, the feedback from fans has all been really positive and our first album review we received was more than we could have ever asked for. It is still early days yet with ‘Hair. Denim. Sex. Metal.’ only being released since mid august, but all I can say is that we are so happy with the reception of the album so far and very proud of each other for the 12 months of hard work from all six members that went into getting this record written, recorded and released. The overwhelming response and support we have received from our fans has only fuelled us to work even harder!

 

 

Q : This question goes to beautiful Cougar. How does it feel to be the only one girl in heavy metal band?

Cougar : It’s awesome!! Though, in actual fact outside of a few minor ‘luxuries’ I would say being the only girl in the band feels the same as it would for any of the boys in dynamite haha … The few minor luxuries I have on my side are silly things like, I don’t have to carry guitar amps, or the drum kit etc, only because I am tiny and can’t lift anything haha but outside of that, I don’t feel any different, I am not treated any differently and I work just as hard as the boys do!

 

 

Q : What is the future of Electirk Dynamite?

Cougar : World Domination?! Haha Our plans for the next 12 months is to get our album released overseas probably starting with Japan & Asia, then UK/Europe, USA etc and hopefully take the band overseas to tour everywhere and anywhere that we can get to and among all that work towards a second album!

 

 

Q : I heard that you’re famous to young kids and some of them are not into heavy metal at all. What do you think is the point that make them interest in your music?

Cougar : It is interesting when you take note of the kinds of fans that we get through the doors at our shows. A lot of bands have a very select group that they appeal to but for some reason we bring people of all types from the young right through to the older generations, metal heads, people that don’t normally listen to metal, male, female, there really are no limits to the people you would find at our shows. I think our live show has a lot to do with this. The six of us have so much fun playing every show we do no matter how large or small. We are all in our element when playing live and are not afraid to rock out in every sense of the word. The music is fun, and the energy that comes from our music and our performance I believe is contagious and people can easily get involved in the party that is a dynamite show!

 

 

Q : In your Opinion, Why did young people are more into 80’s metal nowadays? Many of them born in late 90’s where nu metal bands were taking their spotlight. What is the magic of 80’s heavy metal?

Cougar : I think in some ways metal got too serious. There are a lot of bands that don’t even look like they enjoy what they are doing! Don’t get me wrong here, Electrik Dynamite as a band, take ourselves, our music and what we do seriously, we aren’t a joke band by any means but I think that 80’s style metal is appealing to kids because the music and the perceived lifestyle that surrounded it was fun! Who doesn’t like blistering guitar licks, stadium drum sound, powerhouse vocals you can sing along to, party times and babes!!

What is the magic of 80s heavy metal? That’s a hard one to put into words!! I’m not sure I can even put that into words! Outside of the riffs, blistering guitar solos etc etc and the fact that 80’s heavy metal is radical, I think a large part of it would be the freedom and lifestyle that carried on from the 70s, taken to a new level both musically and lifestyle wise. People were not afraid to experiment with their instruments, create their own fashion statements, were still creating new completely original genres, styles/playing techniques never heard before, doing outrageous stage moves and other entertaining things on stage and rolling with it all with a “don’t give a damn what you think” attitude! I mean, in what other era could a man in his 20s get around in skin tight spandex pants, with a cropped tshirt on, head bands, make up, bigger, more extravagant hair than his mothers, doing split jumps, and skipping around the stage and become an Icon for it! Hahaha

 

 

Q : How do you feel about the bands like Black Veil Bride or Escape the Fate? Who dress like glam metal but doesn’t play 80’s heavy metal.

Cougar : I know I can honestly say I don’t think I have ever listened to either of those bands!! haha In fact, I don’t even think I know what they look like!!! But I am the member of the band  that “lives under a rock” when it comes to new music. It takes me a while to hear new things!  In general terms of what I feel about people that dress one way, but their music doesn’t reflect the way they look, I would say, if they dress a certain way because that is who they are and they way they look and their natural personalities shine through the band, then that is AWESOME! But if they are dressed like that solely on their album artwork, photos, videoclips, and on stage, but nowhere else and are using it solely as a marketing gimmick to get attention, then I don't think that is ok. Why be something your not? The music industry is a fickle industry and you can see through the fake and it all unravels in the end.

 

 

Q : Please say something to Thai metalhead and thank you for making this interview happened

Cougar : Thank you so much for taking the time to talk to us!! We hope you love the album and also hope we can be on your shores very soon to shred and party in your beautiful country!

 

Comment

Comment:

Tweet

Recommend